3 ključne stvari koje morate znati o vodenim bojama

14.03.2018

3 ključne stvari koje morate znati o vodenim bojama

Čut ćete od mnogih stručnjaka da je u slikarstvu pravilo da su akrilne boje rezervirane za početnike, a veliki majstori rabe uljane boje. Gdje su tu onda dobre stare vodene boje, kojima smo svi šarali po papiru iz znamenitog bloka broj 5 kroz cijelu osnovnu? Bilo da vodene boje odaberete zbog nostalgije ili izazova koji one predstavljaju, sigurno je da djela radjena ovom tehnikom imaju vjerodostojni šarm i nenadmašnu originalnost. 

Pred vama su informacije o uporabi vodenih boja koje vam mogu biti pogodne kao početniku, ali i da dopunite znanje koje već posjedujete. U početku, sve što vam je nužno su kist, voda i boje, naravno. Vodene boje se mogu pronaći u tri oblika: vodene boje u tubivodene boje u čvrstom stanju i vodene u kocki (u kutijici).

Kistovi za vodne boje

Kistovi za vodene boje imaju duga mekana vlakna. U najidealnijem slučaju, to su vlakna od dlake samura ili kune. Ukoliko se prirodna vlakna ne uklapaju u vaš budžet, sintetički kist će također odgovarati. Važno je samo zadovoljiti prvi kriterijum. Veličina i oblik slikarskog kista su prilično individulani, pa se predlaže da malo ekperimentirate prije no se odlučite. Recimo da su najčešći izbor 1-2 veći ravni kistovi i nekoliko okruglih manjih kistova za tančine.

Budite brižljivi prema svojim kistovima. Čistite ih odmah, poslije svake uporabe pomoću vode, a i malo sapuna, za tvrdoglave naslage boje. Dobro ih osušite papirnim ubrusom ili maramicom.

 

Papir ili platno ?

Umjetnici koji rade akvarel tehnikom preferiraju papir naspram slikarskog platna, tako uobičajenog za ostale tehnike. Razlog je praktičan, nužno je da podloga što više upija boju, a to je lakše postići papirom. Što je papir teži, to može podnjeti više vode, a da se ne nabora ili promjeni strukturu. Najteži papir više liči na karton, i on je svakako najidealniji, ali i neke srednje težine mogu biti odgovarajuće, pogotovu ako su vam sredstva ograničena. Značajnu ulogu u završnom izgledu vašeg djela igra i struktura samog papira. Grublji papir sa izraženim naborima dodaće teksturu vašim djelima jer će se boja zadržavati u sićušnim otvorima na površi papira. Zanimljivo je da vrlo često postoje različitosti među dvije strane jednog lista papira, pa možete odabrati da radite na strani koja vam više odgovara, ili prosto onu koja više odgovara vašem trenutnom raspoloženju ili djelu koje ste zamislili.

Još jedan razlog zašto je papir zgodiniji je to što je ovu podlogu jednostavnije rabiti na stolu. Vodene boje ćete teško primjeniti na podlogu koja stoji uspravno, zbog curenja, a to u velikoj mjeri isključuje uporabu slikarskih stalaka i platna. Dakako, postoje riješenja za obje stvari. Možete pronaći podesive stalke tako da platno drže gotovo horizontalno. Što se platna tiče, na tržištu su prisutna platna specijano dizajnirana za vodene boje, ako je to vaša omiljena podloga i ne želite od nje odustati. Postoji način da platno već pripremljeno za akril ili uljane boje prilagodite akvarelu, ali ta tema zahtjeva više pažnje, govorit ćemo o njoj zasebno, nekom drugom prilikom.

Planiranje kompozicije

Kada imate sav pribor, možete započeti. Iznimno je nužno isplanirati površine koje će biti bijele boje. U akvarel tehnici ove površine dobijate tako što ih prosto – izbjegavate. Možete slikati oko njih ili ako vam je tako lakše, rabiti maskirnu tečnost, kako biste bili opušteniji. Njom najprije prekrijte dijelove koji bi trebalo biti bijeli, a potom slobodno slikajte. Ona će se osušiti i uklonit ćete je lako poslije.

Nužno je i da prije slikanja oprobate boje, da biste vidjeli sa kakvim točno nijansama imate posla. Uporabite veliku zdjelu za vodu. Voda unutra neka uvijek bude čista. Čim primjetite da dobija smeđu boju, promjenite ju. Jedino tako ćete na podlozi dobijati nijanse koje ste zamislili. Također, posvetite pažnju kistu, jer ako njime zahvatite previše boja, a da ga niste dovoljno puta isprali, javit će se smeđa boja na podlozi, a ne ona koju ste zahvatili iz palete.

Ne pokušavajte učiniti da vaš akvarel izgleda kao akril ili ulje na platnu. Njihova ljepota je u prozirnosti i nedovoljnoj kontroli pokreta. Zato ih i rabite, na kraju krajeva. Dobro je znati da se ne morate odreći sjajnih rezultata akvarelom, ako vas njihova nepreciznost odbija. Na raspolaganju su vam takozavane akvarelne bojice, kojima možete crtati precizno i dodati im na kraju vodu za klasičan akvarel efekt.

NDhjZj