Ako si želite postaviti platno na okvir - ovih 7 stvari morate znati!

30.05.2018

Unatoč tomu što je danas ponuda već pripremljenih slikarskih platna velika i što je, sasvim sigurno, mnogo jednostavnije kupiti spremno platno i odmah krenuti sa slikanjem, još uvijek postoje slikari koji sami pripremaju platna za svoja djela. Nekima je to uvodni ritual u kreativni dio posla, neki pak nemaju povjerenje u trajnost onoga što nisu sami proizveli. Ima onih kojima su nužne određene razmjere, ili njihovom načinu slikanja ne odgovaraju svojstva univerzalnog premaza, ne odgovara im debljina platna ili njegova struktura.

Još jedan razlog zbog kog odluka pada na zasebnu kupovinu zateznih letvica od kojih se spaja blind okvir i kupovinu platna u rolni koje se postavlja na tako napravljen okvir jeste transport - slikari su ti koji imaju prilike često putovati i sa sobom nose slikarski materijal. Ukoliko i vi imate razlog i odlučili ste sami spajati svoje okvire i španujete platno, bit će dobro pročitati savjete za rješavanje problema koji se mogu javiti tom prilikom.

Problem odabira odgovarajućih letvica

Kada znate razmjere okvira koje su vam nužne, prije svega krenut ćete u nabavku letvica. Mada ne zvuči komplicirano, morate biti pažljivi i dobro isplanirati koje i koliko letvica vam je nužno jer od njih ovisi stabilnost okvira. Nedovoljno stabilan okvir nosi rizik da se iskrivi kada na njega nategnete platno, te da slika postavljena na zid ne izgleda dobro.

Letvice morate razlikovati po tome da li su zatezne (za stranice okvira) ili su u pitanju srednje letvice koje očvršćavaju okvir. Također, nužno je obratiti pažnju koje od srednjih letvica imaju zub pomoću kojeg ćete ih uglaviti u osnovne, koje od njih imaju usjek na sredini zahvaljujući kom ih možete ukrštati i osigurati izuzetno velike formate (gallery), a koje nemaju udubljenja i dodatne zubove (standardne). Vaš okvir može biti jedan od sljedećih tipova:

Okvir čije su stranice dužine do 70 cm

Ukoliko ni jedna stranica vašeg okvira nije veća od 70 cm, dovoljno je uzeti samo 4 zatezne letvice. Stoga, ako su mjere vašeg okvira, na primjer, 70x50 cm, uzmite dvije letvice od 70 cm i dvije letvice od 50 cm, a srednje letvice nisu nužne.

Postoji mogućnost da i tako mali okvir ojačate srednjom letvicom. Njenu dužinu izračunat ćete tako što od dužine kraće stranice okvira oduzmete širinu letvice za okvir sa obije strane. Ako je širina letvica koje rabite 3.5 cm - onda je nužno uzeti središnju letvicu 7 cm kraću nego što je kraća stranica. Ako imate okvir 50x70 cm , središnja letvica treba biti 43 cm kako bi se postavila točno na sredinu duže stranice. Obzirom da letvice kraće od 71 cm nemaju zub pomoću kog ćete ih uglaviti u okvir, njihova dužina je obično za dva milimetra veća kako bi se stabilno zaglavile između zateznih letvica za okvir - super zar ne ?!

 

Okvir razmjera većih od 70 cm

Kod okvira gdje je jedna ili obje stranice duže od 70 cm, nužne su i srednje letvice koje će okvir učiniti čvršćim i neelastičnijim. Na primjer, sve zatezne letvice Gallery duže od 70 cm imaju bočno udubljenje u koje ćete uglaviti srednju letvicu. Sve Gallery srednje letvice duže od 70 cm imaju zub koji ćete u to udubljenje ubaciti, pa će vam biti savim jasno na koji način se takav okvir spaja.

Dat ćemo vam primjer kako bi bilo jasnije. Neka bude da želite okvir 60x90 cm od Gallery letvica koje su široke 4.5 cm.

Nužno je:

- 2 zatezne letvice dužine 60 cm

- 2 zatezne letvice dužine 90 cm

- 1 srednja letvica dužine 51.2 cm [60 cm - 9 cm = 51 cm] zbog širine zatezne letvice od 4.5 cm, moramo oduzeti 2 puta širinu levice od kraće širine okvira. (postavlja se na sredinu letvica od 90 cm)

 

Stranice duže od 100 cm

Ako su obje dimenzije okvira duže od 100 cm, moramo ga ojačati letvicama koje se ukrštaju.Na isti način, kao i u prijašnjem primjeru, odredit ćete dužine srednjih letvica, samo će vam ovog puta biti potrebne dvije.

Na primjer, za okvir koji je, 100x130 cm, širine letvica 4.5 cm, nužno je:

- 2 zatezne letvice dužine 100 cm

- 2 zatezne letvice dužine 130cm

- 1 središnja letvica za ukrštanje od 91.2 cm [100 cm - 9 cm ] (za stabiliziranje duže stranice)

- 1 središnja letvica za ukrštanje od 121.2 cm [130 cm - 9 cm] (za stabiliziranje kraće stranice)

 

Neuobičajeno izduženi formati

Ono gdje se možete naći u nedoumici jesu izduženi formati. Vjerojatno ćete se pitati koji tip srednjih letvica u takvim slučajevima odabrati. Sklapanje takvog okvira zaista jeste najkompliciraniji posao.

Naš savjet je da se kod izduženih okvira također poslužite srednjim klasičnim letvicama.

Na primjer, za izradu okvira koji je u dimenzijama 150x50 cm, širine letvica 4.5 cm odaberete sljedeće letvice:

- 2 zatezne letvice dužine 150 cm

- 2 zatezne letvice dužine 50 cm

- 2 klasične srednje letvice od 41.2 cm koje ćete postaviti na jednakim razdaljinama. Ove letvice su sa razlogom duže za 2 mm i sa razlogom nemaju zub pomoću kojih biste mogli da ih uglavite u udubljenja. Njih možete postaviti bilo gdje untar okvira, ali je dobro postaviti ih sa simetričnim razmacima. U zavisnosti od dužine duže stranice, može vam biti nužna jedna srednja letvica, dvije, ili tri kod ekstremno izduženih okvira.

 

Problem spajanja kutova

Kada imate sve nužne letvice, slijedi njihovo spajanje. Shvatit ćete brzo kako se kutovi spajaju. Važno je da letvice budu okrenute na istu stranu. Također je važno da svi kutovi budu pravi (tu se možete poslužiti bilo kojim trokutom) i čekićem napraviti nekoliko zaista laganih kuckanja kako bi kutovi skroz upali jedan u drugi.

 

 Postavljanje srednjih letvica

Spajanje srednjih letvica koje imaju zub neće vam predstavljati problem jer je samo nužno uglaviti ih u već postojeća udubljenja na osnovnim letvicama. Također, kod ukrštanja letvica shvatit ćete da udubljenja morate okrenuti jedno prema drugom i lagano kucnuti čekićem kako bi se spojili.

Spajanje klasičnih srednjih letvica koje nemaju nikakve zubove niti udubljenja će vam izgledati komplicirano, ali kod njih je jedino važno da ih postavite unutar okvira tako da budu na sredini ili na simetričnim razmacima i da budu postavljene pod pravim kutom. Uglavit ćete ih između osnovnih letvica i čavlima ili klamericom za papir pričvrstiti za osnovne letvice.

 

 

Kako ste već primjetili, u ponudi su letvice različitih širina - od 4.5 cm i od 3.5 cm. Savjetujemo da uvijek dobro pročitate opis i podatak o debljini letvica jer osnovne i srednje letvice možete kombinirati isključivo ukoliko su iz iste serije, odnosno, ako su iste širine.

Gallery letvice čija je širina 4.5 cm imaju opciju ukrštanja. Na njima ima udubljenja i zubova koji olakšavaju spajanje i možete konstruirati okvire do 150x200 cm.

Standardne Profi letvice koje su širine 3.5 cm nemaju opciju ukrštanja niti udubljenja, već su ivice u potpunosti ravne i njih možete samo ubaciti u unutrašnjost okvira (između zateznih letvica) i pričvrstiti ih čavlima ili klamericom za papir. Najduža srednja letvica u ponudi je 93.2 mm, što znači da je najveći mogući format 200x100 cm.

U narednom članku očekuju vas rješenja za još 4 moguća problema pri postavljanju platna na okvir.

 

Njc4NDc