Koje su različitosti između Fluo, Fosfor i Neon boja?

28.02.2018

Koje su različitosti između Fluo, Fosfor i Neon boja?

Sjajno je što postoji toliko boja sa različitom namjenom i različitim efektima jer se gotovu sve što vam padne na pamet, pa i one najluđe ideje, mogu realizirati. Ponekad umje biti iznimno komplicirano kada među svim tim varijantama treba odabrati pravu. Istina, proizvođači se trude da nam u potrazi pomognu nazivima i pakiranjima sa asocijacijama, ali u ovom slučaju, na primjer, to nas može samo zbuniti - pričamo o fluorescentim, fosforescentnim i neon nijansama i znamo da znate o kojim bojama je riječ, ali je moguće da niste sasvim sigurni kakva je razlika među njima.

Zajedničko im je to što sve one na neki način svijetle, blistaju i sijaju. Na koji način će vaše djelo zasijati kada na njega stavite jednu od ovih boja, tiče se sustava svake od njih, dakle, kemije. A zašto do te pojave dolazi je pitanje fizike i toga kako njihove čestice primaju i emitiraju energiju. Naravno, nećemo se usuditi da ih promatramo iz kuta niti jedne od ove dvije znanosti, već ćemo se pozabaviti ovim bojama iz nekog sasvim trećeg kuta i držati se isključivo onoga što je vidljivo golim okom.

NEON nijanse

Iako je Neon gas koji je poznat po tome što pod određenim okolnostima svijetli, boje na kojima stoji oznaka ,,neon” nisu nužno boje od kojih treba očekivati da će zasijati kada ugasite svjetlo. Ova oznaka kazuje da su to nijanse koje su na dnevnom svjetlu izrazito jarke i drečave, a zasijat će u mraku samo ako se nađu pod UV lampom.

Trenutno su popularni komadi odjeće i obuća u ovakvim bojama - to su one tenisice koje ne možete ne primjetiti kada prošetaju pored vas, a po posebno vedrom i sunčanom danu pogled u ovako obojan predmet može biti pomalo neprijatan. Pronaći ćete ih kao akrilne boje, kao mase za modelovanje ali i kao boje za tekstil, tako da se možete poigrati na mnogo načina, sa pojedinostima na tkaninama ili sitnicama za enterijer.

FLUORESCENTNE boje

Fluorescentne ili UV aktivne boje mogu imati diskretnu obojanost, mogu biti upadljivih nijansi a mogu biti i potpuno prozirne i nevidljive na dnevnom i standardnom sobnom osvjetljenju, ali kada ih u mraku izložite UV svjetlu, postat će i te kako vidljive. Čim ih udaljite od izvora UV zraka, boje će prestati da sijaju.

Često se rabe na takozvanim UV tulumima. Njima možete ostaviti natpise, iscrtati na zidovima ili majcama nešto što po danu neće biti uočljivo, ali će postati uočljivo u prostoriji sa UV osvjetljenjem. Također, možete ih kupiti u više oblika - fluorescentne boje u olovci ili markeru su idealne za vođenje tajnih bilješki. Jedini problem kod ovih boja može biti to što ćete uz njih morati imati i UV lampu, jer bez nje nemaju svrhu.

FOSFORESCENTNE boje

Kada se susretnete sa proizvodom na kom je naznačeno da je u pitanju fosforescentna boja, budite sigurni da ćete takvom bojom dobiti površine koje će u mraku, bez ikakvog izvora dnevne ili bilo kakve vještačke svjetlosti neko vrijeme sijati. Jedini uvjet je da su prije toga bile izložene svjetlu, jer se one po danu “pune” kako bi u mraku svjetlile. Nama su prva asocijacija zvjezdice i mjesec koje smo imali ili naša djeca danas imaju zalijepljene na stropu sobe – upravo po tom principu funkcioniraju i fosforescentne boje.

Najbolje će biti da boje ovog tipa nanosite preko bijelih mat površina. Na taj način njihovi pigmenti i efekt dolazi do izražaja. Što je sloj deblji, boje će biti vidljivije, ali uvijek je bolje do debljih slojeva doći iz više tankih, pa se pridržavajte toga. Uglavnom su na akrilnoj bazi i odgovaraće skoro svim materijalima, a možete ih i kombinirati tako da igri nema kraja.

I još nešto, primjetili ste da smo na početku prozvali proizvođače koji nas umiju zbuniti nazivima, a primjetili ste i da smo u ovom tekstu često rabili riječi “obično” i “uglavnom”, što bi značilo da prilikom kupnje ovakvih proizvoda treba, prije svega, dobro razmisliti koji efekt vam je potreban, a onda se i raspitati o boji koju kupujete kako bi to bila ona koja vam je zaista nužna.

ZTVlZjc5