Što je Alginat - masa za kojom svi tragaju?

16.05.2018

Što je Alginat - masa za kojom svi tragaju?

Da li ste čuli za alginate? Znate li o kakvoj masi je riječ? Često je upravo ta masa bila tema vaših pitanja, pa smo odlučili da je vrijeme krenuti u potragu za njom. Sve što smo znali je da tragamo za materijalom koji je obično u ružičastoj boji, elastičan, mekan i čvrst istovremeno, a koji se steže na zraku u roku od nekoliko minuta.

Sjajna vijest je da osim što smo otkrili njeno ime, otkrili smo i umjetnika koji je rabi za realiziranje svojih neobičnih ideja, a koji je bio raspoložen da nam otkrije sve tajne izlijevanja kalupa od alginata.

 

 

Što je to alginat?

Vaša omiljena ljetna poslastica sadrži ovu supstancu - čuva glatku strukturu sladoleda i to vam jasno govori da je sasvim bezopasna. U većim količinama rabi se u stomatologiji, te alginat možete pronaći jedino na mjestima gdje se prodaje stomatološki materijal, kao prah u pakiranju od pola kilograma uglavnom.

Osim u stomatologiji, skoro da je nenadoknadiv i u kiparskim poslovima u kojima je nužno napraviti kalup šake, lica, ili bilo kojeg dijela tijela jer neće imati nikakav štetan utjecaj na kožu, čak ni kada je u pitanju nježna dječija koža. Sa druge strane, da bi se stegao dovoljno je od 30 sekundi do par minuta (u zavisnosti od tipa mase koju odaberete) pa je moguće izraditi idealno precizne otiske jako brzo. I najbolje od svega - kada se stegne ostaje elastičan pa kalupe možete izlijevati u jednom dijelu i bez problema iz njega izvući ruku, na primjer, a da on ne pukne.

 

 

Kako ga rabiti?

Kao što smo već pomenuli, u pitanju je prah koji na našem tržištu možete kupiti na mjestima gdje se prodaje stomatološki materijal. Naći ćete ga sa različitim mirisima što vam ni malo nije važno, ali vidjet ćete i da ga ima sa različitim brzinama sušenja - na to obratite pažnju.

Kako biste pripremili masu za izlijevanje jednog kalupa (kao primjer uzećemo kalup vaše šake) osim vreće alginata potrebna vam je voda i zdjela u kojoj ćete ga izmiješati. Jednostavno sipajte prah u dovoljno veliku zdjelu (ukoliko ne planirate odmah iskoristiti sve, ostatak iz otvorene vrećice čuvajte u zdjeli koju ćete hermetički zatvoriti do naredne uporabe), a onda dodajte vodu po recepturi sa pakiranja (obično je u pitanju razmjera 1:1). Možete vodu i prah izmiješati rukom ili mikserom, nije nužno da masa bude idealno glatka, ali se potrudite da razbijete većinu grudica.

 

 

Kako se masa jako brzo steže, morate unaprijed promisliti o položaju šake i o zdjeli u koju ćete nasuti smjesu. Zdjela mora biti dovoljno široka da bi vaša šaka bila udaljena po najmanje jedan centimetar od rubova. Imajte na umu da ćete na pakiranju pročitati da je za pripremu mase nužno dodati hladnu vodu, ali da biste dodavanjem tople vode mogli skoro duplo da ubrzate proces stvrdnjavanja.

 

 

Šaku na koju možete namazati bebi ulje ili sličan proizvod, zaronite u alginat i zadržite bez pomjeranja 2 do 3 minuta. Kada osjetite da se masa stegla, odvojite je od vaše kože na mjestu gdje se kalup završava kako biste unutra pustili zrak. Razmrdajte prste lagano, bez žurbe ih sve odvojite od kalupa, a onda i izvucite ruku. Ako ste sve uradili kako treba, kalup ne bi smio da pukne.

Izlivanje skulpture

Vaš kalup je spreman da iz njega izlijete skulpturu. Koji god materijal odaberete, znajte da će predmet biti nevjerojatno detaljan - kada izlijevate šaku, na njoj vidjet ćete jasno strukturu vaše kože i sve linijice, što zaista oduševljava. Na ovaj način možete, naravno, praviti kalup za bilo što (kopirati komade nakita i apsolutno sve što vam padne na pamet), a jedina loša strana je što ga možete rabiti samo za jedno izlijevanje. Uvijek morate ostaviti prolaz u koji ćete kasnije uliti gips, nemojte zaboraviti na to.

 

 

Gips, puder za modelovanje, smole ili proizvodi na akrilnoj bazi bit će sjajni da se od njih iz ovakvog kalupa napravi skulptura. Jednostavno pripremljenu masu za modeliranje ulijte u kalup, a kada je sve suho i čvrsto, kalup skidajte dio po dio. Tako dobijene odljeivke možete kasnije dorađivati akrilnim bojama, voštanim pastama ili tečnim metalom...pustite mašti na volju i igrajte se.

 

MTAyNjY1Z