Sve što trebate znati o polimernoj glini!

14.02.2018

Ručni rad je nešto čemu se vraća velika popularnost posljednjih godina i pravom je ponovno na prestolju. Razlog tomu je to što su materijali sve pristupačniji i lakši za rad, pa ništa ne smeta kreativnost niti profesionalaca, niti onih koji rukotvorine rade iz hobija i zarad uživanja. Jedna od najsjajnih zvijezda na tržištu ručnih radova je nakit koji aposolutno kopira predmete kojima smo okruženi je i takozvana polimerna glina. Zasigurno ste primjetili skoro neke naušnice koje izgledaju kao mini hamburger. Netko je pored vas prošetao sa nevjerojatno realističnom jagodom oko vrata, ili vas je oduševio privjezak za ključeve koji je toliko dobro urađen da ste se zapitali zašto netko nosi pravi mafin u džepu. Sve se to, i još puno toga, može izraditi ovim materijalom koji se veoma lako oblikuje, nije skup i odgovara i amaterima i profesionalcima.

Polimerna glina je proizvod na osnovi polimera polivinil klorida, nama još znanog kao PVC (vjerojatno su vam prozori prvo na što pomislite). Ovo je masa koja se vremenom stvrdne, a da bi zadržala oblik koji joj vi date, dovoljno je ostaviti ju na visokoj temepraturi (poput one u vašoj pećnici) određeni vremenski period. Može se reći da joj je svima poznati rođak plastelin, ali su njena svojstva daleko povoljnija za stvaranje postojanih umjetničkih djela, dok je istovremeno laka za oblikovanje koliko i plastelin. Ovaj materijal mekanog sastava dostupan je u raznim nijansama, što je još jedan razlog da bude voljen i popularan među umjetnicima. Također, njeno vrlo bitno svojstvo je to što nije toksična i dokazano je da je sasvim bezopasna za uporabu od strane djece i odraslih.

Polimerna glina pored ovog ima još mnogo naziva i prevoda na naš jezik, a to je možda nešto što najviše zbunjuje kada se govori o ovom proizvodu. Nazivaju je još često i masa za modeliranje, a prisutan naziv je i FIMO. Na drugim tržištima se, također, javljaju različiti nazivi, pa se tako na engleskom govornom području ona zove Sculpey. Ovu zabunu je veoma lako riješiti – Sculpey i FIMO su zapravo nazivi brandova. Nije uopće rijetka pojava da se desi da ime proizvođača, čiji je proizvod omiljen ili uobičajen, istovjećuje nazivu za sam proizvod.

FIMO je zapravo proizvod čuvene firme Staedler. Prva polimerna glina ikada izrađena zvala se ovako, pa nije ni čudo što nam se desi da i proizvode svih ostalih firmi zovemo istim tim imenom. Danas FIMO možete naći u više varijanti – za profesionalce, za hobiste i za amatere, a svima im je zajednički kvalitet i veliki odabir boja koji još više doprinosi zadovoljstvu nakon rada. Pored gline, Staedler nudi i mnoštvo kalupa kako biste je što lakše oblikovali, a odabir oblika u kalupima garantirano od svakog pravi kreativca. Gore pomenuti Sculpey je također vrlo poznat proizvod, pa se i njegov naziv rabi poput FIMA. Tu su još i Cernit, Premo i mnogi, mnogi drugi.

Ukoliko se pitate koji kriterij uporabiti pri odabiru proizvođača, nema, nažalost, nekog generalnog recepta. Svaki od onih koji su na tržištu, kao što to obično bude, ima svoje dobre i loše strane. Cernit je poznat kao najbolji odabir onih koji žele izvajati lutkice, FIMO je najčešći odabir onih koji prave nakit, dok Premo hvale oni kojima je najbitnija nijansa proizvoda. Naravno, sve je ovo individualno i iskustva su različita, dobro je sve isprobati u potrazi za onim što vama odgovara. Najvažnije je da glinu nabavite na pouzdanom mjestu gdje ćete biti sigurni da je proizvod svjež i da mu nije istekao rok.

Iznimno nužno za polimerne gline je znati da ćete predmete morati fiksirati u pećnici. To i nije tako komplicirano, složit ćete se. Svatko je ima, a zasigurno ima i onih koji će ju uporabiti prvi puta i to samo zbog ovog proizvoda. Svaki proizvođač postaraće se da vam da točne upute na koliko stupnjeva i koliko vremena treba vaših ruku djelo držiti u pećnici, i da li je trebate zagrijati ili ne. Jedno je sigurno – pratite ove upute i kada imate puno iskustva. Pored toga, profesionalci savjetuju da, ako ćete već promjeniti vrijeme u pećnici, smijete ga samo produljiti, nikako ga smanjiti. Preporučuje se, također, da svoje kreacije pokrijete dok su u pećnici. Možete rabiti recimo aluminijske zdjele – jednu stavite odozgo, a drugu odozdo.

Y2UzN