Znate li što je jednopotezno slikarstvo - One Stroke Painting

09.12.2017

Znate li što je jednopotezno slikarstvo - One Stroke Painting

Ovo je vještina koja će vas vjerojatno iznenaditi jednostavnošću. Vještina za koju nije nužno da ste iznimno talentirani, niti da imate slikarskog iskustva, a pomoću koje možete brzo doći do nevjerojatno elegantnih i dekorativnih kompozicija. No, ono što zahtjeva kako bi rezultati bili impresivni jeste dosta vježbe, pa je poželjno da ste vrijedni, strpljivi i istrajni ukoliko se želite okušati u ovom načinu slikanja. Zainteresirali smo vas?

Naziv „One stroke painting“ preveden na naš jezik značio bi jednopotezno slikanje, i najvažnija osobina je upravo to o čemu naziv govori – formiranje oblika iz više boja ali samo jednim potezom kista. Popularnost ovog načina slikanja raste posljednjih godina zahvaljujući Doni, umjetnici iz Amerike, koja je vještinu usavršila i njome podučava polaznike svojih radionica. Oni naučeno prenose dalje, pa se i na našem prostorima može naići na kurs za njeno savladavanje.

Pretpostavka je da se pojavila još u XVIII stoljeću kao način dekoriranja pokućstva i posuđa. Iskusna ruka bi ovi putem vrlo brzo oslikala predmet, te je bilo zgodno za komercijalne svrhe. Da biste savladali ovu vještinu možete pohađati kurs, kao što je pomenuto, gdje će vas predavači obučiti potezima i pravilima pomoću kojih najlakše i najbrže dolazite do dobrih rezultata. Vjerujemo da do dobrih rezultata možete doći i sami, vježbanjem i eksperimentiranjem uz videe u kojima su demonstrirani osnovni potezi. U oba slučaja, bit će vam nužan pribor za rad koji treba sadržati nekoliko odgovarajućih kistova, akrilne boje i deblje papire ili slikarska platna. Nešto od ovoga sigurno imate doma, pa bi se moglo reći da ovo nije pretjerano skup hobi.

 Nužan pribor i materijal

Podloga - Za početak je najbolje koristiti deblje papire ili kartone (bijele ili u boji), dok vaša ruka ne savlada poteze. Poslije možete preći i na slikarsko platno na okviru ili preparirano platno na kartonu na kojima će vaše djelo izgledati ozbiljnije i kompletirano. Podloga, također, može biti i drvo, staklo, keramika, plastika, pa i tekstil, s tim da takve podloge trebaju imati odgovarajuću pripremu i nužno je da budu uglačane. Stvari poput vaza i čaša ostavite za poslije, jer je za povlačenje ovih poteza po kružnim oblicima nužna posebno uvježbana ruka.

 

Boje

U ovom slučaju je najprostije raditi sa akrilnim bojama. Kao što znate, one su pogodne za rad na apsolutno svim podlogama: na papiru, kartonu, platnu i ostalim već pomenutim materijalima. Voda vam obično nije nužna za razrjeđivanje boje u ovoj vještini, a nije ni poželjna. Ukoliko ocjenite da je boja kojom radite ipak previše gusta i ostavlja suh trag po podlozi, možete uporabiti neki od razrjeđivača za akrilne boje ili slične medijume. Možete raditi, naravno, i uljanim bojama ili bojama specijaliziranim za staklo ili bojama za keramiku, s tim da se savjetuje da budu pokrivne kako bi efekt bio vidljiv, što, opet, ne znači da ne smijete eksperimentirati sa transparentnim bojama.

Kistovi

Mogli bismo reći da su ovdje slikarski kistovi osnovni dio pribora – što ih više imate, to su vam mogućnosti veće. Izdvojte iz svoje zbirke one ravne, sa elastičnom i glatkom dlakom, ne previše mekane poput kistova za akvarel, ali nikako krute kao što su kistovi od svinjske dlake koje se rabe za uljano slikarstvo. Neka budu guste kako bi mogle upiti dovoljnu količinu boje i neka budu očuvane, jer raščupane dlačice nisu poželjne.

 

Ukoliko ih kupujete ciljano za ovu vještinu, birajte upravo takve kakve smo opisali i ne ustručavajte se zatražiti pomoć od trgovca ili savjet od slikara. Pogrešno odabran kist može donijeti probleme koji će vas navesti da brzo odustanete. Čuvajte ih kako bi ostali elastični i zadržali oblik jer su za jednopotezno slikarstvo to najvažnije karakteristike dobrog kista. Nije na odmet pomenuti da vam je nužna i paleta na kojoj ćete boje miješati i „puniti kist“, kao i zdjela sa vodom gdje ćete kistove prati, i ubrusi ili krpica kojim ćete sa njih brižljivo brisati višak vode prije no odaberete sljedeću boju.

Najćešće se ovako slikaju motivi iz prirode – cvjetovi i listovi, uz pojednostavljivanje i stiliziranje formi. Na jednoj slici može biti uporabljena isključivo jednopotezna tehnika, ali ona može biti i samo kao dopuna ili kombinirana sa drugim vještinama dekoriranja. Kada donesete odluku da želite testirati svoju kreativnost u jednopoteznom slikarstvu, prije svega, prikupite potreban materijal. Kada savladate način punjenja kista bojom koji je iznimno nužan za efekt mekanih prelaza nijansi i efekt sjenke, a potom savladate i osnovne poteze, ostaje vam da dobro planirate kompozicije i da se okušate u različitom kombiniranju kolorita i podloga. Drugim riječima - da se igrate i zabavljate.

 

 
OTQyN2M4N