Kistovi za slikanje


Kn
Kn

 

Kako odabrati pravi kistovi za slikanje da biste postigli najbolje rezultate na papiru i platnu?

 

Slikarski kistovi su poput čarobnih štapića s кojima svaki slikar pretvara platno u izvanredno umjetničko djelo, a sve to ovisi o pažljivo odabrani profesionalni kistovi. Kako ne biste se izgubili u mnoštvu prilika na današnjem tržištu, dajemo vam savjete kako odabrati najprikladnije kistove za vas.

 

Kako je kist izrađen?

 

Kist za slikanje sastoji se od tri osnovna dijela, a to su drška, prsten i vrh. Drška mora biti izrađena od kvalitetnog drveta, naslikano ili lakirano, zbog zaštitu i izbjegavanje deformacija kada je u pitanju kontakt s otapalima ili apsorbiranje previše vode. Kratka drška idealna je za male do srednje dijelove, a dugačka drška idealna je za veće dijelove. Prsten mora biti izrađen od nikla ili pozlaćenog sloja kako bi se izbjeglo stvaranje oksida, a vlakna na vrhu mogu biti životinjskog ili sintetičkog podrijetla i različitih oblika. Koji je materijal vlakana idealan za vas?

Raznolikost kistova može se podijeliti u tri kategorije, prirodna vlakna, sintetička i miješana, od kojih možete birati prema tehnici koju koristite. Kistovi od svinjska vlakna su vrlo fleksibilne i imaju dobru nijansu u boji, ali njihova je upotreba ograničena kao kistovi za akrilne boje i kistovi za uljane boje. Njihova proizvodnja je kineska.

Kistovi s prirodnom dlakom su bolja kvaliteta, pogodni za sve tehnike slikanja, akvarel, ulje i temperu. Kistovi Kolinsky izvrsne su kvalitete i ruskog su porijekla, idealni su za tehniku akvarelajer su vrlo elastični, mekani i imaju izuzetnu sposobnost zadržavanja vode.

Sintetički kistovi izrađeni su od sintetičkih vlakana, tj najlon, ali su često izrađeni od miješanih vlakana, prirodna i sintetička vlakna. Mogu biti različitih kvaliteta, pogodne za djecu i školski rad, ali tu je i kvaliteta kistova pogodne za profesionalce. Elastične su i fleksibilne, imaju dobar sadržaj boja, sjajna alternativa, često se koriste u slikarstvu kao kistove za uljane boje ili slikanje s tempernim bojama, trajni su i nakon duže upotrebe, a savršeno održavaju oblik.

 

Koji oblik vrha trebate odabrati za linije koje želite vidjeti u svojoj slikarskoj kreaciji?

 

Ovisno o obliku vrha, kistovi se mogu podijeliti u tri kategorije, to su ravni, okrugli i mačji jezik, ali postoje i drugi različiti oblici i veličine. Ravni kist je idealan za veće površine, pozadine, ali i za tintu, može se napraviti s kratkom ili dugom drškom, a kist s kratkim vrhom donosi stabilnost i čvrstinu. Okrugli kistovi Imaju marginalnu upotrebu, idealni su za izradu detalja i preciznih i tankih linija, za popunjavanje manjih područja boja. Kist s finim vrhom pogodan je za detalje i završnu obradu, za pisanje i definiranje. Kistovi mačji jezik imaju zaobljene rubove, pogodni za retro, završne obrade i mala ostakljenja, dajući kaligrafski učinak na platnu, idealne za kratke i brze, ali jasne pokrete.

Mjc4YWZhNT