Olovke i ugljen


Kn
Kn

 

Olovke za crtanje slobodnom rukom

 

Pronađite svoju strast prema crtanju, kupite pravi materijal i počnite stvarati umjetčka djela. Ljepota crtanja s drvene olovke je da ne bi trebao biti u studiju, ne morate pripremati materijale, inspiraciju možete pronaći svugdje, u početku vam treba samo olovka za slikanje, ili grafitne olovke, blok papir za crtanje, olovka za mrljama, tonirajuća tkanina, ili možete čak i prstima nijansirati crtež i gume za brisanje. Ako crtate svaki dan, barem pola sata, poboljšat ćete svoju tehniku i postići dobre rezultate. Olovkom možete napraviti pripremne crteže, koji će biti upotpunjeni drugom tehnikom, ili možete napraviti kompletan crtež, sa svim detaljima, sjenama koje daju dubinu, trodimenzionalnost i svjetlost predmeta. Olovke daju lijepe slike i imaju dobru stabilnost. Prednost olovaka je u tome što se tijekom rada olovka može lako podesiti i mijenjati. Olovke vam također daju veliku kontrolu, jer vam daju mogućnost brisanja crteža i daljnog rada na njemu.

 

Kako odabrati grafitnu olovku

 

Olovke su alatke za crtanje grafitom, pigmentom ili ugljenom smješteni u drvu, hartiju ili plastiku. Izrađene su u različitim jačinama, ovisno o odnosu grafita i olovke. Tijekom tečaja crtanja važno je imati olovke različitih uzoraka i materijala. Izbor olovaka vrlo je širok. Olovke se klasificiraju prema tvrdoći. Krute olovke su H (tvrde), s bojom koja se kreće od svijetlo sive do srednje sive, koristi se za precizne linije i tehničko crtanje, traju dugo, lako se brišu. Masne olovke s mekim vrhom su B (crne), ostavljaju tamnu liniju, prikladni su za umjetničku upotrebu, teško ih je izbrisati. Olovke B počinju s B, B, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B7, B8. To znači da što je broj veći, to je olovka mekša. Na primjer, B8 ostavlja duboke tamnije nijanse, a B4 svjetlije. Olovke srednje tvrdoće su HB (tvrda crna), lako se brišu. I olovke koje su na pola puta između HB i H nakon stupnja tvrdoće su F (fina točka).

 

Slikarski ugljen

 

Slikarski ugljen jedan je od najstarijih materijala koji se koriste za dizajn. Prirodni ugljen obično se dobiva od punjenja vrbe i ima karakterističan bezbojni trag i meku liniju, može se lako slomiti i očistiti. Ugljen za skiciranje je izrađen postupkom karbonizacije stabla, i ovo je jedna od najstarijih metoda crtanja. Umjetni ugljen ostavlja težu i čistiju liniju i teže se čisti. S olovkama od drvenog ugljena dobivate crne nijanse, možete raditi na igri sjene i svjetla tehnikom prekrivanja, možete dobiti realan dizajn i raditi na izrazima lica. Kada slikate ugljenom, ne zaboravite upotrebiti matarijal za fiksiranje, kako se vaš rad ne bi pokvario. U našoj online trgovini ćete naći i set za skiciranje.

M2QyZmM