4 savjeta profesionalca - kako stići do majstorskog crteža

23.05.2018

4 savjeta profesionalca - kako stići do majstorskog crteža

Za crtanje je dovoljno imati samo papir i olovku - to jeste točno, međutim, imali smo priliku zaviriti u atelje u kojem nastaju crteži i u pernicu jednog ozbiljnog slikara kome je osnovni način izražavanja upravo crtež. Osim velikog broja olovaka različite tvrdoće i klasične gumice, tamo smo zatekli još nekoliko manje uobičajenih stvarčica. Donosimo vam listu sa 4 stvari koje su se tamo našle, a za koje umjetnik tvrdi da su mu nužne kako bi na svom radu postigao bogate i raznolike vrijednosti.

Mekana gumica

Gumica za brisanje nije samo sredstvo kojim ćete obrisati grešku sa crteža, već i način da izvučete bijele linije sa površina koje su već zasićene grafitom ili ugljenom. Drugim riječima - raditi u negativu. I zato, osim što bi trebalo da u svom priboru imate bijelu - vinil gumicu, sigurni smo da će vam koristiti i mekana gumica(gnet/gnjecava gumica), te savjetujemo da je obezbjedite sebi i oprobate njene mogućnosti.

Kako je u pitanju mekana i ljepljiva guma, od nje ćete jednostavno oblikovati onakvu gumicu kakva vam je nuđnaa da biste uklonili ugljenu prašinu ili grafit sa papira. Neće se mrviti po crtežu, niti je previše jaka da bi oštetila papir usljed čestih korekcija, pa je sjajna za početnike i školarce. Jednostavno oblikujte od nje tanak vrh i iskoristite ga da izvučete tanke bijele linije, ublažite sjenke tapkanjem gumice o površinu ili napravite suptilne prijelaze.

Papirna olovka za sijenčenje

Papirna olovka za sijenčenje nije ništa drugo do porozan papir koji je tako uvijen da je od njega napravljena cijela olovka. Njom ne možete ostaviti trag, ali možete ublažiti liniju koju ste napravili mekom (B) olovkom ili ugljenom.>

Primjetit ćete da neki crtači grafit razmazuju prstima. To nikako nije dobra ideja - osim što ne izgleda dobro i ponekad liči na slučajno razmazanu površinu, vrlo lako vam se može desiti da se zbog masnoće sa prstiju na papiru pojavemrlje koje nećete obrisati ni jednom gumicom. Osim papirne olovke, možete uporabiti krpice od pamuka ili jelenske kože u svrhu razmazivanja.

Grafit u različitim oblicima

Ono po čemu morate razlikovati grafite jeste tvrdoća - u zavisnosti od količine gline u grafitnom srcu on će ostavljati svjetliji ili tamniji trag. Olovke sa oznakom H imaju tvrđe i svjetlije grafite, dok one sa oznakom B ostavljaju mekši i tamniji trag. Još jedna, mnogo vidljivija razlika jeste oblik grafita - možete olovke naći kao standardne drvene, možete ih naći kao lakirane olovke koje su cijele od grafita, ili grafite u kvadratnom obliku, na primjer.

Ako ste se pitali da li uopće neko rabi one velike, čudne, grafite kvadratnog oblika - da, i te kako. Crtači tvrde da klasičnim olovkama sa tankim grafitnim minama ne mogu realizirati sve ideje koje imaju, ili ih bar ne mogu realizirati tako brzo. Njih možete rabiti kako god vamvolja, možete osjenčiti veliku površinu samo jednim potezom položenog kvadratnog grafita ili ivicama dobiti iznimno tanke linije.

Fiksativ u spreju kao pomoć i u toku crtanja

Za fiksativ u spreju sigurno znate kao nešto čime možete na kraju zaštititi svoje djelo od razmazivanja. nužan je ako ste na crtežu rabili prirodni ili vještački ugljen, ali i mekane olovke jer i one imaju sklonost da se lako razmažu ako crtež stavite u fasciklu ili ga često pokazujete.

Iskoristite fiksativ kao pomoć i u toku samog crtanja - primjetit ćete da u radu sa prirodnim ugljenom povremeno dođe do zasićenja papira te ne možete postići dovoljno tamne vrijednosti. U takvim slučajevima isprskajte problematičnu površinu fiksativom, sačekajte da se osuši i bit će ponovno porozna i dobra za dorađivanje crteža.

Također, ako niste posebno pažljivi tokom rada pa vam se dešava da šakom razmazujete dijelove crteža, možete partije koje su skoro završene isprskati fiksativom i tako ih zaštititi od oštećenja. Fiksativ uvijek nanosite sa udaljenosti od bar 50 cm i u tankim slojevima - uvijek je bolje nanijeti više tankih slojeva ostavljajući papir da se osuši prije nanošenja svakog sljedećeg.

ZjZiZDc